Următorul cutremur major: un potențial dezastru dar și un generator de oportunități științifice de neratat

Linkuri rapide către rezultate:

Cutremurele sunt printre cele mai perceptibile dovezi că trăim pe o Planetă într-o continuă transformare. În afară de a le vedea ca pe niște dezastre naturale capabile să genereze pagube semnificative în câteva secunde trebuie să ținem cont că fiecare cutremur major ne oferă lecții importante și oportunități științifice unice. Fără cutremure, probabil nu am fi știut atâtea despre structura internă a Pământului, Lunii și a Planetei Marte, despre explozii nucleare neautorizate, zăcăminte de petrol, efecte locale sau proiectare seismică. Seismologia și ingineria seismică au evoluat considerabil, în special în ultimii 20 de ani „digitali”, dar încă incertitudinile din modelele de hazard, vulnerabilitate și risc sunt mari; în mod evident, am ratat până acum destule șanse de a înțelege mai bine fenomenul seismic și efectele lui. Oare suntem pregătiți, la nivel internațional și național (ținând cont de caracteristicile Zonei Vrancea), să profităm de pe urma progreselor tehnologice, pentru a colecta informații mult mai utile, care să ducă la descoperiri cu impact în reducerea riscului seismic? Și cum am putea fi mai pregătiți?

În cadrul Proiectului Pre-Quake vom investiga răspunsul la aceste întrebări, reevaluând experiențele trecute și analizând contextul actual, într-o manieră cost-beneficiu (la beneficiu considerând și importanța locației, prin utilizarea Sistemelor Informatice Geografice). Vom ține cont de impactul potențial al noilor tehnologii precum:

  • senzorii seismici de nouă generație (inclusiv pentru monitorizare structurală) și alte tipuri de senzori (optici, bazați pe cabluri cu fibră optică, senzori de monitorizare a potențialilor precursori ai cutremurelor etc.);
  • date satelitare;
  • drone și camere video de supraveghere;
  • exploatarea big-data provenind din aplicații social-media cu ajutorul algoritmilor de învățare supervizată;
  • aplicații de tip crowd-sourcing și aplicații de detecție a cutremurelor bazate pe oportunitățile oferite de IoT (Internet of Things).

Vom analiza atât capabilitățile Rețelei Seismice Naționale cât și procedurile sau legislația în vigoare în domeniu și vom veni cu soluții practice. Livrabilele proiectului vor consta în instrucțiuni, metodologii de implementare și aplicații software care vor oferi decidenților și cercetătorilor suport în efortul de pregătire pentru un cutremur major – atât pentru reducerea pagubelor cât și pentru mai buna înregistrare a datelor utile în înțelegerea fenomenului.

Update: chiar dacă proiectul a ajuns la final, ne vom asigura că atât ideea cât și rezultatele acestuia vor avea sustenabilitate.

Obiective

Îmbunătățirea nivelului de pregătire din punct de vedere științific pentru un cutremur major, prin analiza modului în care noile tehnologii ne pot ajuta să înțelegem mai bine manifestarea fenomenului seismic și impactul acestuia asupra societății.

Obiective specifice

1. Identificarea factorilor care au făcut și ar fi putut face o diferență mai mare în ceea ce privește înțelegerea hazardului, vulnerabilității și riscului, în timpul și după cutremurele majore.

2. Analiza capabilităților noilor tehnologii de a furniza informații utile înainte, în timpul și după un cutremur, oferind suport în efortul de înțelegere științifică a fenomenului.

3. Crearea de seturi de instrucțiuni, metodologii de implementare și aplicații software pentru analiza și îmbunătățirea modului și locațiilor în care se înregistrează parametri de mișcare ai solului generați de cutremure și efectele cutremurelor; testarea acestora în România.

Etapele proiectului

1. Lecții învățate și ratate în timpul cutremurelor majore anterioare

Septembrie 1 – Decembrie 31, 2020

2. Analiza modulului de îmbunătățire a configurației rețelelor seismice pentru o cuantificare mai relevantă a parametrilor de mișcare a solului

Ianuarie 1 – Decembrie 31, 2021

3. Metodologie de colectare a datelor de expunere și vulnerabilitate înainte și după cutremure

Ianuarie 1 – August 31, 2022

Bugetul proiectului

246.950 RON